Startpagina‎ > ‎Visie‎ > ‎

ANWB dialoog parkeren Amsterdam

Begin 2012 is door de ANWB een online dialoog gestart om tot alternatieve oplossingen te komen voor de huidige parkeermogelijkheden (in Amsterdam). Omdat ik enthousiast was over dit initiatief van de ANWB heb in het kader van deze dialoog voorgesteld om de ANWB routeplanner uit te breiden.
 
ANWB route en parkeerplanner
Mijn idee is gebaseerd op het feit dat (als je met de auto reist) je pas op plaats van je bestemming bent nadat je de auto geparkeerd hebt. Waar je het beste je auto kan parkeren (nabij plaats van bestemming of nabij een OV opstapplaats) dient geintegreerd te worden in het plannen van je reis.
 
In de ANWB routeplanner kan als reismethode nu gekozen worden tussen auto, openbaar vervoer, fiets en te voet. Bij het plannen van de (auto)reis worden de (on)mogelijkheiden van parkeren en de kosten nog niet meegenomen. Als de routeplanner de bezetting van parkeerplaatsen in openbaar gebied en parkeergarages (incl. openingstijden) op de plaats van de reisbestemming per specifiek dagdeel meeneemt dan kan je pas een goede afweging maken. In plaats van lang te zoeken naar een steeds verder weg gelegen parkeerplaats kan het dan wellicht efficiënter zijn om te kiezen voor een goed bereikbare parkeervoorziening buiten de stad met een goede OV aansluiting. Als de routeplanner daarnaast inzicht geeft in de parkeertarieven gedurende het verblijf kan pas een vergelijk gemaakt worden op basis van de totale kosten voor een reis volledig met de auto, gecombineerd of geheel met het openbaar vervoer. Nog idealer natuurlijk als app voor een smartphone. Op de lange termijn: Multifunctionele parkeren laten toenemen door collectievering van parkeervoorzieningen: overdag werknemers, ’s-avonds en in het weekend bewoners en bezoekers. Dit levert een forse kwaliteitsverbetering voor de openbare ruimte op.
 
Via http://samenrijden.nl/ van de ANWB kan je een rit aanbieden of aangeven dat je mee wilt rijden. Het zou handig zijn als je vanuit de ANWB routeplanner op aangeboden ritten geattendeerd wordt die relevant zijn. Als je vouwfiets hebt zou je dat moeten kunnen aangeven met de afstand of tijd die je bij de vertrek en aankomst locatie zou willen fietsen. De kans dat je dan kan carpoolen wordt groter.